Хари Браун, американски автор и бизнесмен, първо е написал това през 1966 г. Това е писмо, посветено на дъщеря му девет години по-късно. Обърнете внимание ние я споделяме днес със вас за да припомним че най-важното е да ценим сбе си и хората около нас защото Никой не ти дължи нищо....Скъпа дъще, отново наближава Коледа и имам обичайния проблем – да реша какво да ти дам. Знам, че може да се насладиш на много неща – книги, игри, дрехи.

Но аз съм много егоистичен. Искам да ти дам нещо, което ще остане с теб за повече от няколко месеца или години. Искам да ти дам един подарък, който може да ти напомня за мен всяка Коледа.

Ако мога да ти дам само едно нещо, щях да искам това да бъде една проста истина, която ми отне много години, за да я науча. Ако я научиш сега, тя може да обогати живота ти. И това може да те предпази от проблемите, пред които много хора са изправени, защото никога не са били научени на тази истина.

Истината е такава:Никой не ти дължи нищо.

Как такова просто изявление може да бъде важно? Това може да не изглежда така, но това разбиране може да благослови целия ти живот.

Никой не ти дължи нищо.

Това означава, че никой друг не живее заради теб, детето ми. Тъй като никой не е теб. Всеки човек живее за себе си, за собственото си щастие.

Когато осъзнаеш, че никой не ти дължи щастие или нещо друго, ще бъдеш освободена от очаквания, които биха те разочаровали.

Това означава,че никой не е длъжен да те обича. Ако някой те обича, това е, защото има нещо специално около теб, което му дава щастие. Разбери, какво е то и се опитай да го направиш още по-силно, така ще бъдеш обичана дори повече.

Когато хората правят неща за теб, това е, защото те искат – защото, има нещо в теб, което ги кара да правят тези неща за теб, не защото някой ти дължи нeщо.

Никой не е длъжен да те харесва. Ако твоите приятели искат да бъдат с теб, не е по задължение. Разбери какво прави другите щастливи, така че те да искат да бъдат близо до теб.

Никой не е длъжен да те уважава. Някои хора може дори да са нелюбезни с теб. Но след като осъзнаеш, че хората не трябва да бъдат добри с теб, ти ще се научиш да избягваш тези, които ще ти навредят. Защото никой не ти дължи нищо.

Живей си живота

Никой не ти дължи нищо.

Ти дължиш на себе си, че си възможно най-добрият човек. Защото ако си, други ще искат да бъдат с теб.

Някои хора ще изберат да не бъдат с теб по причини, които нямат нищо общо с теб. Когато това се случи, търси другаде взаимоотношенията, които искаш. Не прави проблем на някой друг, след като е твой проблем.

След като научиш, че трябва да спечелиш любовта и уважението на другите, никога не очаквай невъзможното и ти няма да останеш разочарована. Другите не могат да споделят техните чувства и мисли.

Ако го направят, това е, защото си спечелила тези неща. И ти имаш всички основания да се гордееш с любовта, която получаваш и уважението на приятелите ти. Но не винаги ги приемай за даденост. Ако го направиш, можеш да ги загубиш. Те не са твои по право. Ти трябва винаги да ги печелиш.

Моят опит

Голяма тежест се вдигна от раменете ми в деня, когато разбрах, че никой не ми дължи нищо. Много дълго време си мислех, че има неща, които ми принадлежат и имам право над тях.

Никой не ми дължи морално поведение, отношение, приятелство, любов, учтивост или интелигентност. И след като аз разпознах, че всичките ми връзки са станали много по-голямо удоволствие, аз съм фокусиран върху това да бъда с хора, които искат да правят нещата, които искат да направят.

Това разбиране ми служи добре с приятели, бизнес партньори, любовници, перспективите за продажби и непознати. Постоянно ми напомня, че мога да получа това, което искам, само ако мога да “вляза” в света на другия човек. Трябва да се опитваме да разберем как той мисли, това, което той смята за важно, което той иска. Само тогава мога да се обърна към някого по начин, който ще ми даде това, което искам.

И само тогава мога да кажа дали наистина искам да се занимавам с някого. И мога да започна важни отношения с тези, с които имам най-много общо.

Не е лесно да се обобщи с няколко думи, какво са ми взели тези години, за да се науча. Но може би, ако прочиташ отново този подарък всяка Коледа, смисъла ще стане малко по-ясен с всяка година.

Надявам се, че ще е така, защото аз искам повече от всичко друго, да разбереш тази проста истина, която може да те направи свободна. Никой не ти дължи нищо