Google почете рождението на писателката Вирджиния Улф

Днес се навършват 136 години от рождението на голямата писателка Вирджиния Улф. Този ден бе почетен от Google с нова картинка от поредицата GOOGLЕ DOODLE .С това ние днес сме по-информирани и отбелязването денят тържествено навсякъде по света където достига Мрежата на Интернет с GOOGLE.
Вирджиния Улф е британска есеистка романистка и, издател, феминистка и автор на разкази.

Тя се смята за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Великобритания през 20 век.

Между Първата и Втората световна война Вирджиния Улф заема специално място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри.

Между най-известните ѝ творби са романите "Мисис Далауей", "Към фара" и "Орландо", както и монографичното есе Собствена стая със знаменитата сентенция „Една жена трябва да има

пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“

Източник: https://twitter.com

През 1922 г. Вирджиния среща Виктория Саквил-Уест (по-известна като Вита).

След малко несигурно начало двете започват любовна връзка, която продължава почти 10 години. Улф описва Вита в "Орландо", фантастичен биографичен очерк, в който животът на главния герой протича в рамките на три века.

Любопитното е, че главен герой е ту мъж, ту жена. 

Дори след като връзката им приключва, приятелството между Улф и Вита продължава до смъртта на писателката през 1941 г.

След завършването на последния си роман "Между действията" Улф изпада в депресия. 

Войната, разрушаването на дома ѝ в Лондон, както и хладният прием на написаната от нея биография на нейния приятел Роджър Фрай влошават състоянието ѝ до такава степен, че тя не е в състояние да пише повече.

На 59 години, Вирджиния слага край на живота си, като пълни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече близо до дома ѝ.