Великден наближава и с него боядисването на яйца и месенето на козунаци, Можем да направим празника да е още по-цветен, пъстър и уютен у дома.

Да вземен например една саксия за цветя, с малко цветна хартия и въображение ще създадем красива кошница за яйцата, а яйце, което да поставим като допълнителна украса във всекидневната, може да стане лесно и бързо с ножица, списание и сръчността да изрежем хартията така, че когато е разтворена, да създава оптическата илюзия.

С децата пък можем да седнем и да направим цяла картина от шарени копчета във формата на яйчице, като ги залепим върху бял лист и след това го поставим в рамка за снимка.

А защо не да оцветим няколко щипки за пране в бяло и после да им нарисуваме ушички и муцунка, за да заприличат на зайчета.

  • Цветни композиции за масата

Изработват се за секунди и придават невероятно празничен ефект на масата.

За единия вариант цветна композиция се нуждаете от чаени свещи (може ароматизирани), панделки, гербери, високи чаши и двойнозалепващо се тиксо. Залепете панделката около свещичката. Отрежете стъблото на цветето и потопете цвета така, че да покрива ръба на чашата. В средата му поставете свещичката.

Празника може да остане за споделяне със семейството, или с приятелките може да си организирате празнувани. Идеята му е да се отпуснете, да се забавлявате, да похапнете вкусна храна и да вдигнете наздравици с празнични пожелания за Великден.

Подготовка за Великденския обяд

Великденският обяд изисква допълнителна подготовка. След като определите броя на хората, с които ще празнувате, погрижете се да набавите необходимите продукти за великденската трапеза няколко дни по-рано, както и да купите достатъчен брой яйца, бои и декорации.

Помислете дали ще правите домашни козунаци или ще разчитате на онези, които се предлагат в търговската мрежа. При подреждането на масата да използвате също толкова въображение и празничност, колкото при направата на украсата.

Колкото до ястията на великденската трапеза, традицията повелява да се яде агнешко и да се пие вино. Сервират се още супа от агнешки дреболии, зелена салата с варени яйца, сладка баница и великденски курабийки, боядисани яйца и козунак.

Накрая, повикайте доброто настроение и се наслаждавайта на компанията на най-близките ви хора.

Още идеи за великденската трапеза

Менюто трябва да е интересно и съобразено с вкусовите предпочитания на гостите. Пригответе леки ордьоври и ги аранжирайте по впечатляващ начин.